Residential ArchitectureApartmentsHGB Apartment by Bernardes Arquitetura

HGB Apartment by Bernardes Arquitetura

HGB Apartment by Bernardes Arquitetura

Project: HGB Apartment
Architecture and Interior Design: Bernardes Arquitetura
Project Team: Thiago Bernardes, Camila Tariki, Dante Furlan, Pérola Machado, Maria Vittoria Oliveira, Marcelo Dondo
Location: São Paulo, SP, Brazil
Area: 770 m2
Photo Credits: Ruy Teixeira
Text by Bernardes Arquitetura

In the renovation project for this 770m2 duplex apartment in São Paulo, we sought to meet the residents’ desire to have the main rooms integrated, visually permeable, and connected.

living area, Bernardes Arquitetura

The large double-height living room is articulated to the spaces arranged at the ends from a set of vertical pivoting brises soleil, which when opened reveal the dining room and home theater on the first floor, master suite, and playroom on the second floor, respectively, allowing visual integration control in the daily use of the residence. On the other hand, they protect the spaces from direct sunlight.

HGB Apartment by Bernardes Arquitetura

In this project, the staircase appears as a sculptural architectural element in the living room, with the railing which is extended for the circulation of the upper floor, a kind of walkway between the two volumes.

dining area, Bernardes Arquitetura

first level

The material palette was chosen seeking to create a neutral base so that the furniture and contemporary artworks stand out. The floor of the entire HGB apartment is in stone in large slabs. The main wall of the living room receives wooden rulers on both floors under the same alignment, which in turn mimics the access doors to the other rooms. The brises and guardrail are painted white, helping to reflect natural light throughout the space.

HGB Apartment by Bernardes Arquitetura

On the minimalist base, a few pieces of furniture specially selected with customers make up the living room, with an emphasis on the Flag Halyard armchair by Danish designer Hans Wegner.

HGB Apartment by Bernardes Arquitetura

The balcony, which continues to the interior from the leveling of the same floor, also receives a linear bench almost 17 meters in length that can be used as a living, reading, and lunch space with the provision of a dining table, while flowerbeds arranged on the rear perimeter bring green to space.

second floor plan

staircase, Bernardes Arquitetura

HGB Apartment by Bernardes Arquitetura

Masculine Black and Gray Apartment in Taipei Exhibiting a Mix of Textures

The house owner of this case has been yearned to go back to the house where he grew up. Years later, the owner finally bought it back and renovated the house to be private rest house, reviewing the good times with friends and family.

Barn Studio in Aspen, Colorado / Rowland + Broughton

Set within the exclusive mountainside community of Starwood, just minutes from downtown Aspen, Barn Studio is part of a family compound that will eventually include five or more distinct dwellings.

Mar Vista House by Woods + Dangaran

Set at the crest of a downsloped lot, the floor plan of this 6,000-square-foot house was largely determined by the site. The entry and the master suite are placed to capture the premium views, and the in-ground tiled swimming pool locks into the L-shape footprint.

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Project: Polzeath Beach House Architects: McLean Quinlan Architects Interior Design: McLean Quinlan, Jam Interiors Structural Engineer: Frank Van Loock Associates Location: Polzeath, Cornwall, England, United Kingdom Year 2019 Photography: Jim...

Related Articles