Residential ArchitectureSmall apartmentsPivot Apartment - a Responsive Interior Space for Urban Living

Pivot Apartment – a Responsive Interior Space for Urban Living

Pivot Apartment

Pivot Apartment is inspired by the Swiss Army knife design; compact and well-crafted with independent functions available when desired. Located in New York City, Pivot apartment was designed by Architecture Workshop PC. The biggest challenge was to meet the demanding client brief in the small footprint (37sqm). Sophisticated hardware offered non-traditional solutions which in turn demanded careful study and construction.

Project description: Pivot is a pre-war studio revamped into a modern adaptable space containing a secret bedroom. The brief called for hosting 10 for dinner, sleeping 6, a home office, a private study, and an efficient kitchen for a client that loves to entertain, all within a 400s square foot studio apartment. The project emphasizes open space while overlaying multi-functionality, transforming in response to changing needs.

Pivot Apartment 1

Extensive custom cabinetry creates various spatial experiences depending on use, ranging from serene white walls to lush wood interiors. The layout capitalizes on a pre-existing wall-bed nook to generate an unfolding bedroom concealed behind a pivoting wall. Residents come home to an airy modern apartment where everything has its place.

Pivot Apartment 3

Many elements of the design are multi-functional. Pivoting a large wall cabinet filled with storage creates two separate spaces that can be used independently when needed, in the process revealing a wall-bed with an open-able window that provides daylight to the inner room. Closets on either side of the bed extend out with pull-down rods and drawers creating a large dressing room. A sofa unfolds allowing guests to sleep in their own private room. The kitchen features a backsplash that lifts to reveal storage behind. A height adjustable table can be used for a home office, as additional kitchen counter space, or extended into the main space for dinner guests. A compact washroom feels like a spa with a double sink and a folding glass door that forms a minimalist shower. Entrance closet doors have built-in shelving as well as an illuminated hanging rod.

Pivot Apartment 3

Multi-purpose cabinetry blurs the distinction between architecture and furniture, creating a seamless combination of various functions transformed by occupant interaction. Pivot re-imagines the studio apartment by creating a responsive interior space for urban living that is flexible, sustainable, and engaging.

Architects: Architecture Workshop PC
Team Project: Robert Garneau and Eric Ansel
Project: Pivot apartment
Location: New York City, US
Area: 37 sqm
Photography: Robert Garneau

Pivot Apartment 4

Pivot Apartment 5

Pivot Apartment 6

Pivot Apartment 7

Pivot Apartment 8

Pivot Apartment 8

Pivot Apartment 9

Pivot Apartment 11

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Geometric Shapes and Metal-Wood Combination by Kutarq Studio

Kutarq Studio is a design studio led by Jordi López Aguiló that focuses on design through a methodical process and formal research. They recently paired up with Nicolas Perot to create Collection Y, which consists of three minimalist and clean oak pieces with elegant functionality.

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces

Located directly adjacent to Pacific Spirit Park, the FdVA design team identified the forest setting of the neighbourhood as the driving design element. The Vancouver house is conceived as a pavilion in a park: a loose arrangement of simple, bold elements that float in a park-like atmosphere.

Cherry Tree Residence – Extensions to a Country Home in Oxfordshire

Originally a farm-workers’ dwelling, Cherry Tree House is one of the oldest buildings in Harpsden, a village outside Henley on Thames and has been home to our Clients, a family with three young children, since 2016.

Minimalist Mexico Home with Cool, Concrete Interior

This minimalist Mexico home resolves almost all the interior surfaces with natural concrete. The structural elements such as banked beams, retaining walls and stairs were left apparent; the polystyrene beam and vault roof, as well as the insulating panel loading walls are flattened with a fine, polished finish.

Sustainable House Randwick / Day Bukh Architects

Architects: Day Bukh Architects Project: Sustainable House Randwick Location: Sydney, NSW, Australia Area: 150.0 m2 Project Year 2016 Photography: Katherine Lu Sustainable House Randwick is an addition to a dark...

Recommended Stories