Residential ArchitectureRenovation ProjectsRosethorn Residence by Atelier Riot

Rosethorn Residence by Atelier Riot

Rosethorn Residence by Atelier Riot

Project: Rosethorn Residence
Architects: Atelier Riot
Design Team: Ava Nourbaran, Sally Kassar, Fadi Salib
Contractor: Modern Renovations
Millwork: Studio Hand
Location: Toronto, Ontario, Canada
Completed 2021
Photo Credits: Riley Snelling
Text by Atelier Riot

Located north-east of the Junction, Rosethorn is an interior renovation project for a single family home. Originally built as three separated living areas, the narrow ground floor-plan is re-designed to be open and bright with two integrated L-shaped objects. The first “L” consists of a custom built millwork bench and storage for the living area, catering to a young growing family with need for storage within a compact space. The second “L” connects the kitchen to the dining with a full height pantry, coffee bar and integrated washer/dryer. The materials are selected to be warm and inviting yet durable for a rapidly growing young family.

kitchen, Atelier Riot

open shelving, Atelier Riot

floor plan

Rosethorn Residence by Atelier Riot

millwork details, Atelier Riot

Rosethorn Residence by Atelier Riot

Rosethorn Residence by Atelier Riot

Le Jour Caffe by BPD Design, Košice, Slovakia

Le Jour Caffe is a café bar designed by Slovakian studio BPD Design & Art. The café was completed in 2015 and is located in Košice, Slovakia. Description by...

EK Bistro: The Naked Bar in the 19th Century Ljubljana Corner Building

The empty and forgotten semi-basement space in the 19th century Ljubljana corner building, which faces the riverside and a rarely frequented stairs-street, housed diverse ventures in the past, from a local butcher shop to a wholesale wine store.

Captain Grey – Elegant Art Deco-Styled Cafe by Biasol

Located in a former bank on a prominent corner site, Captain Grey is an elegant art deco-styled cafe in Essendon’s main shopping strip.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home

The old and the new sections of the St Kilda West Residence have their own distinct identities which shine independently, yet provide a sense of dynamism when the house is read as a whole. Working with a client keen to explore the way shape and form can funnel light and airflow through a residential space, the project is a playful solution to the rigours of this elongated site, with unique access.

Outdoor room for a private mid-century residence

Jamie Durie designed this stunning outdoor room for a residence located in Hollywood. Durie Design is a multi-award winning international landscape architecture and design firm...

Related Articles