The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

Project: Portland Residence
Architects: Atelier Barda Architecture
Furniture: Foraine par Atelier Barda
Location: Mont-Royal, Québec, Canada
Area: 278 m2
Photo Credits: Alex Lesage / Threefold

The Portland Residence is a historical stone house located in the Town of Mount-Royal, a “model city” built in the early 20th century. The architectural firm Atelier Barda entirely renovated the property and created a custom furniture collection through its new Foraine par Atelier Barda division.

The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

The architects’ mandate was to renovate all the spaces in the three-storey house, totalling 3,000 square feet, and to add an extension at the back. Important considerations in the redesign were the house’s location in the heart of the garden city and a desire to respect the heritage value of the surrounding built environment.

The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

The main living area on the ground floor has an open layout that sets it apart from the upper floors. The partitioned layout of the original residence was entirely reconfigured to allow for fluid, intuitive circulation. A central service block, around which family life revolves, was designed in the form of a black rectangular box connecting the different levels. It includes a closet and powder room, along with kitchen appliances and equipment, and provides access to the stairs and a bookcase. It also serves as a transition between the private spaces (bathrooms, bedrooms) and common areas (living room, entrance hall, kitchen, family room), thus freeing up the peripheral space for occupants’ use. The anthracite oak finish contrasts with the light tones of the rest of the space.

The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

The materials selected for the project help to create a soft atmosphere. The chevron parquet in natural light oiled oak and clean-lined mouldings strike an elegant balance between the house’s original features and new architectural elements.

living room, a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

The thicknesses of the materials are concealed to obtain sharp edges where surfaces meet, playing with perceptions of volume and juxtaposition. The curved surfaces are not only a reference to the house’s original architectural features; they also promote fluid transition between spaces.

dining room, a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

At the back of the house, a series of glass curtain walls were added, providing an unobstructed view of the garden and filtering diffuse, natural light over the entire floor. Fine black steel mullions conceal a high-performance thermal insulation system adapted to Quebec’s challenging climate.

kitchen, a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

Notable interior architectural details include carefully selected materials, curved walls and custom elements such as the stone mantelpiece, kitchen hood and stair railing.

The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

In the living room, an iconic de Sede sofa faces the fireplace, helping to hierarchize the space and orient movement. Throughout the home are pieces of classic-lined furniture in solid anthracite oak (dining table, bench, coffee table, end tables, night tables). All of the pieces were designed by Foraine par Atelier Barda.

The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

On the next floor are the bedrooms and a private office. In the bathrooms, a classic lime and tadelakt plaster finish with marble countertops and flooring create a peaceful environment. The skylight above the staircase allows abundant natural light to reach as far as the bedrooms.

bathroom, a Full Renovation with Classic, Timeless Lines, Atelier Barda Architecture

 This innovative redesign has freed the building’s spirit from its original constraints, giving it fresh expression in a setting that is both classic and resolutely contemporary.

bathroom, Atelier Barda Architecture

bathroom, a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

The Portland Residence on the Island of Montreal: a Full Renovation with Classic, Timeless Lines

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Architectural harmony and modern design for a custom family home

Bancroft House is a custom residence for a young couple with three children, located in Martis Camp, Truckee, CA, at a short distance from Lake...

Dolores Heights Residence by John Maniscalco Architecture

On an atypically-configured sloping double lot in San Francisco, this new home takes advantage of rare siting to maximize the experience of changing daylight and sweeping city views. The use of deep overhangs and angular cedar forms carefully frames horizon views while gently responding to the corner siting.

Grade II Listed Townhouse Chiswick Renovated by Slightly Quirky

This stunning Grade II listed four storey home was brimming with period features such as marble fireplaces, detailed coving and tall sash windows. There were a lot of beautiful, vintage pieces of furniture which the client had inherited from family members,

Kevin House in Haaltert, Belgium / Atelier Vens Vanbelle

The plot is situated at the end of a dead end street. Next to the plot the landscape begins to slope and you can enjoy a beautiful view. At the side and the back of the plot there is a footpath that is used sporadically by hikers. On the plot there is sun all day long. The Kevin house is built with split levels, which creates intriguing relationships between the various spaces.

Torquay Beach House / Luke Fry Architecture & Interior Design

The Torquay Beach House has large floor to ceiling glass doors opening out onto cantilevered concrete decks which take in the views. A brand-new home for a retiring couple which makes to most of the 180-degree uninterrupted views across nearby wetlands and sand dunes.

Strass Residence / Matt Fajkus Architecture

Strass Residence is a new family home recently completed by Matt Fajkus Architecture in collaboration with general contractor Sett Studio. The house is located...