Chicory Kiln Converted into a Family Beach Home

Chicory kiln converted into a family beach home by Andrew Simpson Architects and Charles Anderson

House for Hermes was originally a chicory kiln located on Phillip Island, Australia. Andrew Simpson Architects has converted this old building into a warm and comfortable family beach home.

Chicory kiln converted into a cozy family home by Andrew Simpson Architects and Charles Anderson, Australia

The architect’s description: A House for Hermes is the outcome of a collaboration between the architect and a client working as an artist and landscape architect. Sited on the northwest edge of Philip Island, the project involved the conversion of a heritage-listed chicory kiln into a couple’s residence. The design was conceived as part of an ongoing exploration of what might constitute “home” or “place” in a world where prevailing conditions are of speed, dynamism and change. This conceptual framing extended from an earlier art installation undertaken by the client that was exhibited at Tarrawarra Museum of Art in 2007.

Chicory kiln converted by Andrew Simpson Architects and Charles Anderson
The architecture is predicated, not on the rehearsed acts of enclosure or through the predetermined functions that define a house, but on the idea of facilitating and celebrating transformation and movement. Through the use of adaptive and reconfigurable spaces and the manipulation of thresholds and passages, the house is intended to be a place that engages with and is a catalyst for change. A sense of “open-endedness” – of new possibilities of inhabitation – is reinforced by the treatment of an interior landscape defined by contiguous interlocking volumes that encompass the exterior decking and surrounding context. This desire for serendipity is partly a response to Georges Perec’s question: “We should learn to live more on staircases. But how?”

Chicory kiln converted into a home by Andrew Simpson Architects and Charles Anderson, Australia
Divided into two primary volumes, the nucleus of the house is a reconfigurable kitchen in which the joinery works as the connective threshold between ground and first floor. This area is designed to accommodate a range of activities from group cooking classes to an intimate meal.

Chicory kiln converted into a family house by Andrew Simpson Architects
The kiln is one of three buildings set within a large coastal property adjacent to protected wetlands. The Coldon home (a guest house and artist studio) and Setters Cottage (sewing studio) provide complementary amenities to the main house and along with an outdoor bathroom precipitate an engagement and traversal of the surrounding gardens and landscape.

heritage-list building converted into a family house by Andrew Simpson Architects
The original heritage building is one of the few example of early 20th century chickory kilns on the Island constructed from concrete. Substantial rebuilding and restoration work to the concrete was required due to significant structural cracking and spalling, which was undertaken through the use of insitu reinforced shotcrete. The decking on the north side of the kiln is integrated with a large concrete retaining wall and water trough that was originally built as part of the industrial function of the building and has now been tanked and refilled with water to provide a means of passive cooling. The project was delivered on a tight budget. Including the external deck areas the final building cost came in under $3000/m².

Project Team: Andrew Simpson Architects in Collaboration with Charles Anderson, Andrew Simpson, Charles Anderson, Michael Barraclough, Emma Parkinson
Builder: Nick Heathcote Constructions
Image: Peter Bennetts

Chicory kiln converted into a family beach home by Andrew Simpson Architects and Charles Anderson , Australia

Old space converted into a family beach home by Andrew Simpson Architects and Charles Anderson

old space converted into a family beach home

Chicory kiln converted into a home

Chicory kiln converted in a family beach home

A heritage-listed chicory kiln on Phillip Island has been converted into a family residence

A heritage-listed chicory kiln converted into a family beach home

A heritage-listed chicory kiln on Phillip Island has been converted into a family beach home by Andrew Simpson Architects

Andrew Simpson Architects - wooden house

Chicory kiln converted into wooden house

Chicory kiln converted into a family home by Andrew Simpson Architects - Bathroom

Chicory kiln converted into a family beach home

family beach home by Andrew Simpson Architects and Charles Anderson

old space converted into a family beach home by Andrew Simpson Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Yoga Studio and Boutique Hotel Set into in Tropical Landscape of Nosara, Costa Rica

Studio Saxe has completed a boutique hotel and yoga studio set into in tropical landscape of Nosara, Costa Rica. The project is another in a long line of sustainable buildings from the practice that blend contemporary design with local craftsmanship ...

Mews House Notting Hill by Louise Holt Design

Mews House Notting Hill is a renovation project completed by Louise Holt Interior Design in collaboration with James Lambert Architects. Project description: When our clients...

Mini I Sphinx Sofa – Design and Math / Ahylo Studio

Mini I Sphinx is a particular "sofa". I have used quotes because the design made by Ahylo Studio falls into the geometry of an architectural piece and very little into the geometry of a simple sofa.

Swing Time: Interactiv Playscape in Boston

Swing Time is an interactive playscape formed of 20 illuminated ring-shaped swings. Howeler + Yoon Architecture proposes to the residents of Boston this new...

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis

Originally built in 1978, the Atrium Townhome required significant renovations. In the end, the decision was made to gut the house and largely start over. The clients, a young family, wanted updated modern finishes, unique design features, and an open convivial layout

Industrial Studio Apartment in Kiev by 2B.Group Architects

This industrial studio apartment is located in the old Khrushchev building in the Solomensky district of Kiev and belongs to the photographer Andrey Bezuglov. This bold interior design was conceived by architects Slava Balbek and Anna Kruglova