Lagarde House in Montreal / la SHED Architecture

Lagarde House in Montreal

Designed by la SHED Architecture, the Lagarde House won Grands Prix du Design 2017 Winning Project for the 1600 Square Foot or Less Residential Category.

Built on a very narrow and shallow lot, on a small Plateau-Mont-Royal street, this new 4-level Montreal residence is characterized by its small square footage per floor. In fact, living spaces have been divided over two levels; the kitchen and dining room face the yard whereas the mezzanine living room is perched above.

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 1
The house is of modest scale and spaces have thus been conceived with the intent of maximizing available surface area. The kitchen, located on the ground floor, adheres to this concept with its compact and highly functional design scheme. The entrance and cloakroom are separated from living spaces by a white kitchen cabinet block that allows light to pass above. The uninterrupted ceiling, meanwhile, provides the space with an accentuated impression of openness. The integrated furniture is distinguished by its minimalistic design and fine finishing details. With their quasi unreal thinness, the countertop edges and panels give the entire room an air of lightness. In heavy contrast, the kitchen island is defined by its matte black surfaces and accessories as well as the masculine character it lends to the room. Its work plan, oriented towards gigantic doors and windows, allows occupants to enjoy views of the entire space. The pervasive minimalism and sobriety of design lines emphasize the lightness of the staircase.

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 2Each and every house opening has been placed in order to create light effects that are accentuated by the interior’s minimalist design. Ribbon windows flood basement spaces with natural light via an edge grating over which is located the patio. The façade, positioned directly on the street, is composed of two materials: the clay brick base reflects the dominant volumetry of the street whereas the upper portion, composed of sheet metal with rods, echoes the steep faubourg house roofs that exist in this area.

Architect: la SHED architecture
Name of the project: Lagarde House
Location: Montréal, Québec, Canada
Photographer: Maxime Brouillet

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 3

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 4

Lagarde House in Montreal 2

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 6

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 8

Lagarde House in Montreal 7

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 5

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 8

Lagarde House in Montreal 3

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 9

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 10

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 11

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 12

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 13

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture 14

Lagarde House in Montreal 4

Lagarde House in Montreal 5

Lagarde House in Montreal 6

Lagarde House in Montreal la SHED Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Las Lomas Residence / Nelsen Partners Architects

The Las Lomas Residence is envisioned in two distinct elements; the “frame” which defines the public realm and main living areas, while the limestone clad volumes enclose the private family areas of the house.

Minimalist Interior Showcased by Black & White Apartment in Tel Aviv

The 80 sqm long strip apartment (its length is 19 m and its width 3.70 m only), located in central of Tel Aviv, intended for a holiday home town for a family who likes to entertain has transformed by Interior designers Yael Perry, Dafna Gravinsky and architect Amir Navon into a minimalist airy space punctuated by delicate black & white grid and furnishings.

Edwardian Period Home Gets Contemporary Addition

The Molesworth Street house is a renovation and extension to a freestanding Edwardian period home in Kew.

House 36 is Shaped like a Mountain Crystal / Stuttgart

House 36 is a project conceived by Matthias Bauer Associates in Stuttgart, Germany. Description by Matthias Bauer Associates: Combining a stone cavern with a glass...

A Three Storey Extension of an Existing Semi-Detached Bungalow

A three storey extension to the rear of an existing semi-detached bungalow on a steep, river front site that PP first completed back in ‘08. In 2017 we revisited the interiors adding detail and texture to the original building footprint and palette.

Rectangular Concrete House with an Interior Courtyard in Monterrey

Located in a residential area in San Pedro Garza García within the Metropolitan Area of Monterrey, the volume is separated from the street generating a front yard for pedestrian and vehicular access.