N Apartment / Pitsou Kedem Architects

N Apartment

N Apartment is a residential project recently completed by Tel-Aviv-based Pitsou Kedem Architects.

The N apartment is located over an entire floor in one of the luxury towers recently built along Tel Aviv’s beachfront, offering a full panoramic view of the city. Overlooking the crumbling and abandoned structure that once housed the dolphinarium, a stroll around the perimeter of the apartment is like taking a bird’s eye view city tour – the Charles Clore Promenade, Jaffa’s ancient Kasbah, all are woven into organic and ever-changing live scenes. A rich and multi-hued urban landscape saturated with layers of deconstruction and reconstruction, historical places alongside new modern ones. And alongside them, the Mediterranean, blue and infinite, flowing and changing ceaselessly. The sea is more than landscape – its intoxicating presence is felt in its considerable influence on the clear air and on the walls of the city’s buildings, crumbling under its salinity. It is a constant presence in experiencing the space, a major starting point in its design. The sea is viewed through the apartment’s glass curtain wall and mirrored back repeatedly in numerous reflections in myriad shades of blue.

N Apartment 1

The floor plan covers the area of an entire floor, with the apartment organized around the core of the building, inviting a circular flow around it. Despite its centrality, attention is removed from the core and organized from it outwards – to the environment, clearly explaining the importance of the urban landscape in the design process.

N Apartment 2

In moving around the core, one becomes aware of the long and broken lines that blur and undermine the banal and predictable orthogonal linearity. The selection of wood as the cladding material for the core of the building contrasts with the glass that serves as the exterior’s primary cladding material, creating a bicircular scheme that is soft and organic, the former in its broken linearity and, in contrast, the latter composed of the urban landscape itself, making the visitor fully aware of the challenged stability.

N Apartment 3

Only discreet linear iron work softens the core’s wooden cladding, as it if were guiding movement in space, marking it out and accompanying it in a precise patterns of marks. And, in juxtaposition, the ironwork fittings of the windows, as if preventing the visitor from diving down in an intoxication of senses.

N Apartment 4

The floor plan of the apartment has remained open and flexible – the spaces are obvious and clear-cut in the way they are organized, separated only by partitions of different kinds, ranging from carpentry elements alongside converging glass doors.

N Apartment 5

The public areas are marked out by a wall of pivoting glass doors on the one side and a transparent glass display/bookshelf unit on the other, while the private areas are secluded and tucked away so as to allow a natural circular flow of free, unobstructed movement around the apartment’s whole perimeter.

N Apartment 6

The choice of colors made for the built elements is what creates the distinction between the hidden and the blurred – such as the core of the structure, which is covered in light organic material, and between areas that have a clear and defining presence, such as the dark storage partitions creating separation in space, and defining the different areas. It is a combination that allows an uninterrupted view of the panorama and highlights the starting point for the design – the presence of the urban landscape and the apartment’s assimilation within it.

Architects: Pitsou Kedem Architects
Project: N Apartment
Location: Tel Aviv, Israel
Total floor area: 400 sqm
Photography: Amit Geron

N Apartment 7

N Apartment 8

N Apartment 9

N Apartment 10

N Apartment 12

N Apartment 13

N Apartment 14

N Apartment 15

N Apartment 16

N Apartment 17

N Apartment 18

N Apartment 19

N Apartment 20

N Apartment 21

N Apartment 22

N Apartment 24

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Tech House, A Wyoming Getaway Home for a Family of Five

Perched high on a double sloping site in Jackson Hole, Wyoming, this residence affords spectacular views of the Teton Range. Completed as a collaboration between Cushing Terrell and Hoyt Architects, this contemporary house boasts a range of fun and whimsical details that make it the ultimate family retreat.

A Touch of Midcentury in Your Living Room / Essential Home

Midcentury modern style is a growing trend, but most people don't want to live in a home that looks like a time capsule, so...

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form

Ross house sits proudly within a characteristically diverse heritage precinct. The bold form of Ross house is flanked by two low rendered forms that enhance the presence of the neighbouring dwellings and clearly demarcate the line between public and private spaces beyond.

Well Planned Tiny Apartment in Odessa with an Inviting Interior Design

The place with an area of merely 17.3 square meters located in an old building in the very center of Odessa was inherited by the current owners. Having no idea what to do with it, they turned to Fateeva Design creative bureau.

Reconfiguration of a Lower Level Duplex Townhouse Condo for a Family of Three

A renovation of a renovation. The lower level duplex of a Clinton Hill townhouse was purchased somewhat half way renovated by a developer. The floor plan worked but it just wasn’t right.

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space

Scott Specht, founder of award winning Austin/New York firm, Specht Architects, has just completed his latest NYC project, The Infinity Loft in Greenwich Village. The 900 square foot loft renovation was completed in September