Residential ArchitectureHousesRecreational House in the Countryside in Utrecht

Recreational House in the Countryside in Utrecht

Recreational house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (12)

This recreational compact house is located in the countryside in Utrecht, Netherlands. The project is the result of the collaboration between the Zecc Architects and the interior designer Roel van Norel. The house is built of wood, having the entire facade provided with shutters that open towards the garden. The recreational house was built on the foundation of an older house and the existing contours were the starting point for the new home.

The chalet is simple: a gable roof of stone slate, a chimney and a coating with Western Red Cedar wood. By using natural materials, the chalet integrates perfectly into the landscape. The frontal section is used as a living room / kitchen / dining room and in the back area the sleeping room is placed. The space can be separated by sliding panels.

Recreational house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (15)

On one of the sides of the house, the one with the closed facade, all facilities are integrated in an oak body: kitchen, wood stove, shower, toilet, sink and several cabinets. The kitchen baseboard is designed as a drawer; every centimeter of the small recreational house is used. The other part of the house is equipped with shutters and mobile windows that open to the green garden. By using this system, the sun and the view can be directed. The horizontal slats of the shutters continue into the cladding of the cottage so that when the shutters are closed the house gets a closed character. The front is completely transparent and has a sturdy/rough steel facade. This part focuses on the open part of the landscape. Attractive and stylish, this tiny recreational house is an invitation to relaxation, retrieval and peace in the middle of the nature.

Recreational house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (5)

Recreational house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (3)

Recreational house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (13)

Recreational house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (8)

Recreational house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (14)

Recreation house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (16)

Recreation house Utrecht -HomeWorldDesign (2)

Recreation house Utrecht -HomeWorldDesign (1)

Recreation house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (17)

Recreation house Utrecht -HomeWorldDesign (4)

Recreation house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (1)

Recreation house in the countryside in Utrecht - HomeWorldDesign (10)

Villa J2 / Jonas Lindvall

Architects: Lindvall A & D Project: Villa J2 Location: Falsterbo, Sweden Architect in Charge: Jonas Lindvall Area 260.0 m2 Photographs: Åke E:son Lindman Villa J2 is a lovely family home...

Around the Net House in Courdimanche / Martins Afonso Atelier de Design

In the house, space is used but has yet to be lived in. The family, who has recently moved in, is settling in, capturing sensations and sequences which will soon become the pillars of the upcoming project.

Cornerstone House in London / Merrett Houmoller Architects

Cornerstone House project is an extensive refurbishment, rear extension and landscaping works to o large terraced house in North London. Responding to a brief to modernise the historic house, Merrett Houmøller has reorganised the domestic layout and removed floors and walls.

MMS House in São Paulo by Pascali Semerdjian Architects

With a vast program to be fulfilled, the MSS house, was built through a mixed structural system (reinforced concrete and metallic structure), since the client came to us with the intention of realizing a residence with simple solutions and fast execution.

Family Beach House in Eagle Bay, Western Australia

Eagle Bay House, located in the coastal south western town of Western Australia, was designed by architect Matthew Crawford in collaboration with Rosie Burton, daughter of the owners and graduate architect. The project sees the major addition and alterations to an existing family beach house.

Related Articles