Restaurant Interior DesignConcrete Designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

Concrete Designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

Project: Renilde Restaurant + event space Coert
Client: Museum Boijmans Van Beuningen
Designer: concrete
Project team concrete: rob wagemans, bart de beer, hilka ackermann, sofie ruytenberg, femke zumbrink, erik van dillen, valentina venturi
Project location: Rotterdam, The Netherlands
Total area: 500 m2
Completed: November 2021
Photo credits: wouter van der sar

Renilde is a concrete-designed restaurant that resides on the Depot Boijmans van Beuningen rooftop, the first fully accessible art deposit in the world. The Depot forms part of Museum Boijmans van Beuningen, one of the most important art institutions in Rotterdam, Netherlands.

With this project, concrete breaks the rules of what it means to design a restaurant. The challenge was to design a space that could transform itself: from restaurant to lecture hall, from café to exhibition space.

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

The design
The Amsterdam-based architecture studio found a perfect solution that fits the innovative and groundbreaking character of the museum. The tables that concrete designed have a peculiar characteristic: they can be folded. When the tables are folded, the openness of the room allows many different types of events to take place.

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

This ensures that the functionality of the restaurant can easily be shifted. When tables are down, the dining area can be filled with long communal tables that entice guests to meet and mingle.

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

Designing for a museum
“The advantage of having a museum as a client is being open to original ideas. We would have never been able to build this restaurant for a traditional restaurateur. Depot Boijmans Van Beuningen has always allowed us the leeway to achieve the highest quality, so a field of tension between the visitor experience and functionality is palpable. We are proud of the end result and the contribution we’ve been privileged to make to such an iconic place in the museum world here in Rotterdam”, said Rob Wagemans and Bart de Beer of concrete.

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

Kitchen and bar: yin and yang
The open-show kitchen and the bar are located on opposite sides of Renilde. In line with the museum’s famous graphic identity, both the open kitchen and the bar have black and white-striped back walls. The front of the kitchen is made of white terrazzo, while the opposite bar is made of black terrazzo, creating an harmonious balance. The kitchen and bar are housed in wooden volumes, with the word ‘Renilde’ towering in pink neon letters above the kitchen. Behind the bar, visitors can access the public roof garden and terrace.

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

The chef
Renilde’s chef, Jim de Jong, was awarded the Gouden Pollepel – the Dutch Golden Ladle – in both 2016 and in 2019. He was also named ‘Young Top Chef of the Year’ in the Netherlands by the Gault&Millau restaurant guide. Seasonal vegetables, herbs, and flowers play a starring role in his kitchen, and the wines served in the restaurant are all naturally produced and locally sourced.

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

The Coert Event Space
concrete also designed Coert, an event space located opposite Renilde. concrete’s dynamic design provides the Coert event space with multiple configuration possibilities that are ideal for DJ parties, wedding receptions, and much more. Renilde restaurant and Coert are complementary in their attention to flexibility and multi-functionality. Coert can accommodate up to 170 guests for events and receptions. It is equipped with large wooden pivoting doors that act as a dynamic wall and, at its center, a stainless steel volume can serve as a pantry bar and cloakroom during parties and events.

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

concrete designs Renilde Restaurant at Depot Boijmans van Beuningen

Subscribe to our newsletter

La Pedevilla – Modern Refuge in the Dolomites / Pedevilla Architects

La Pedevilla is a modern refuge, high up in the Dolomites, which had been designed with a lot of sensitivity to its surround. The...

Stepped Volumes Apartment by Alepreda Architecture

The stepped volumes apartment is a gut renovation of a unit in Prague, Czech Republic. The design process and construction took place during the Pandemic

Upper East Side Apartment by The New Design Project Studio

Upper East Side Apartment is a small living space in New York designed by The New Design Project Studio. Description by New Design: Modest and...

OCS Batipin Flat by StudioWok – 28 sqm apartment in Milan

OCS Batipin Flat is a project completed in May 2015 by StudioWok. This small apartment has an area of 28 sqm and is located...

A Minimalist Dutch Villa by Francois Verhoeven Architects

Minimalist Dutch Villa SG21 is easy, chic and simple as the colour suggest. But to get there wasn’t as easy. The site, typically Dutch had a very strict building envelope and maximum allowed volume of 1000 cubic meters.

Recommended Stories