Residential ArchitectureRenovation ProjectsHamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Project: Hamilton Courtyard House
Architects: Anthrosite Architects
Project Team: Mark Spence, Dana Hutchinson, Tegan Warris, Amelia Tedder
Builder: Built by Eli – Eli Conroy, Kyle Hendersen
Bricklayer: Brickslayer 
Timber Joinery and Furniture: Everett Creative
Joinery: Kameo Design
Structural Engineer: Skelton Consulting Engineers
Surveyor: Richard Hutchinson Surveying
Landscape Architect: Bosque Studio
Geotechnical: Forum Consulting Engineers
Quantity Surveyor: Fadrel
Hydraulic Engineer: Marline Building Services Engineers
Location: Hamilton, Newcastle, New South Wales, Australia
Photograther: Christopher Frederick Jones
Text by Anthrosite Architects

The design for this Hamilton courtyard house utilises the existing footprint of a pair of timber cottages linked by a shared driveway. This arrangement had resulted in vehicles dominating the north facing backyards and the cottages having long disowned facades. Once the vehicles relegated to the front of the site and the original eastern cottage reluctantly replaced, the functional diagram could be altered to make the space in between structures the key aspect of the home.

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

The courtyard sanctuary promotes wellbeing, light and ventilation in the middle this bustling and vibrant family home. A new north facing living wing connects the original forms to complete the courtyard enclosure opening the communal spaces of the house onto a reclaimed north facing yard to accommodate active children.

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Hamilton Courtyard House by Anthrosite Architects

Subscribe to our newsletter

Pets Playground – Residential Interior Design from Sim-Plex Design Studio

"Pets Playground " not only is a project designed for pets, but also as a standpoint to achieve a balance between privacy and communion through spatial.

Studio Strato Designed Refined Spaces for a Family Home in Rome

Refined spaces for a family with two little girls. Kigali House is a fluid apartment, without barriers between one environment and another, to allow the smallests to fully enjoy the space. It is the home of which Studio Strato designed the renovation on the top floor of a building in an elegant Roman area.

MAT Apartment by AG Design-Studio

Two–turned three–room apartment for a young family with kids is situated in Moscow, Tverskoy boulevard in a former campus of Moscow art academic theatre school- studio, which gave the name to the project.

Cottage-Fronted Family Home / Tom Robertson Architects

A respectfully contextual response to its neighbouring adjacencies, the cottage-fronted family home sees a calming and restrained sense of the familiar injected through a contemporary lens.

Dark Timber Cabin in Norway’s Gudbrandsdalen Valley

This dark timber cabin is located in Sjusjøen, one of Norway's most popular areas for cross-country skiing. The plot is sloping towards the west overlooking the Gudbrandsdalen valley.

Recommended Stories