facebook

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo

Architect: Pascali Semerdjian Architects
Project: As Apartment / major renovation
Location: Sao Paulo, Brazil
Photography: Ilana Bessler

The project is a major renovation of an apartment built in the early 60´s in Sao Paulo, which already had a good plan, yet compartmentalized in it´s original distribution. Our proposal retains much of this distribution, but applying a series of changes that transform not only the space of the apartment, but the relationship of its inhabitants with the new space.

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 1

By simply removing the walls of the kitchen and the service entrance and one of the bedrooms, the living room has become a large, fluid environment: TV room, library and reading space, dining room and kitchen became an unique space. Upon entering the apartment, the visitor is surprised by an unconventional bookshelf: stone volumes on the floor and suspended, crossed by wooden blocks that serve as support for the collections of magazines and CDs. Embedded in the upper stone volume, there is a wood volume in balance.

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 2

Housing the library and part of the works of art of the residents, the metal sheet shelf with its minimalist and regular drawing is interrupted by an unexpected element: two wooden volumes in the format of Armenian churches windows the way they were portrayed in the movie ” The Color of the Pomegranate ” from the filmmaker Sergey Paradjanov and making a subtle allusion to the origins of the residents.

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 3

The small circulation is designed to be a surprise and an antithesis of the rest of the apartment: peeling walls and different doors of various sizes, decorated by works of graffiti artists such as BLU and Interesni Kazki and lit by an old English lamp make this space completely different from the rest of the apartment.

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 4

The bedroom has a minimalist design language through the elements that make up this space: the leather headboard with a rugged design and the night stands designed by the architects which are simply suspended rough stones which a metal support.

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 5

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 6

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 7

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 8

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 9

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 10

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 11

Major Renovation of an Apartment Built in the Early 60´s in Sao Paulo 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Vineyard House / Sutro Architects and Adeeni Design

This new contemporary Wine Country passive home is beautifully sited and anchored on two levels into a vineyard ridge. The Vineyard House was designed...

Trailhead House, a Base for Outdoor Adventures in Central Oregon

Perched on a steeply sloping lot in the community of Tetherow in Central Oregon, Trailhead House may be the ultimate base for outdoor adventures. The Trailhead House was a collaboration with Craig Miller of Living Places llc, Bozeman, Montana.

Light-Filled Country Ranch in Rural British Columbia

A new 3200 square foot country ranch for an equestrian family, located in a tranquil setting ideal for humans, horses, and many dogs. The project features an exposed heavy timber truss roof, open concept living

Nook House in East London / Mustard Architects

Located in east London, Nook house is a family home that has been renovated and extended by local studio Mustard Architects. Project description: Nooks and...