Residential ArchitectureHousesRolo House by Alain Carle Architecte

Rolo House by Alain Carle Architecte

Rolo House by Alain Carle Architecte

Project Name: ROLO House
Architects: Alain Carle Architecte
Project Manager: Isaniel Lévesque
Contractor: Dominic Toutant
Glulam Structure: Art Massif
Windows: Fabelta
Cabinet maker: Xavier Collection
Location: Morin-Heights, Quebec, Canada
Year: 2021
Area: 327 m2/ 3515 ft2
Photographer: Félix Michaud
Courtesy of Alain Carle Architecte

In a natural setting at the limits of constructability, Rolo offers a landscape approach to an architectural project. Located in the Laurentian region of Quebec, and situated on a steep slope, the property is characterized by large, rocky outcrops and offers clear views of the Laurentian horizon. Before the intervention, the owners had created a variety of scattered and fragmented amenity areas on site, linked together by winding hiking trails that skirt along the steep cliffs of the mountainous terrain. Due to the organic and temporary nature of these initial site uses, their specificity informed the beginning of the project.

Rolo House by Alain Carle Architecte

The conceptual premises of the project were therefore anchored to these temporary occupancy structures that the owners had developed over the years. Along the contours of a rocky plateau they already occupied, the location of the Rolo House was organized in a strategic manner in order to maintain some of their existing “lifestyle”. Rather than dominating its surroundings, or reconfiguring its site, the architecture was developed to observe the landscape and respect its original state prior to the intervention.

Rolo House by Alain Carle Architecte

In order to maintain the topography of the plateau, the project spaces were divided into two volumes following axes that can be seen on the site. This fragmentation made it possible to divide the program into two volumes: one housing the daily functions, and the other the nightly functions. A glazed passageway and open terrace unite the two volumes, offering a breathtaking view of the horizon.

Rolo House by Alain Carle Architecte

In its spatial conception, the project favors a vertical deployment as a layering of plans that follow the programmatic fragmentation.

Rolo House by Alain Carle Architecte

With this strategy, the footprint of the project was restricted, and preserved the site’s natural drainage structure, which is almost unchanged today. Built using glue-laminated timber, the structure allows for high ceilings and develops ‘’interior landscapes’’ whose proportions recall those of the surrounding trees. This becomes the recurring theme and allure of the stripped-down interior, leaving plenty of room for the surrounding landscape. The rhythm of the supporting columns opens towards the horizon in vertical bays and breaks up the exterior panorama into small “selected paintings”. The large roof overhangs the entire outer perimeter of the pavilions, repelling snow during winter and sun during summer.

Rolo House by Alain Carle Architecte

The structural layout is simple and apparent; expressing lightness and an ephemeral quality of the intervention, in contrast with the more permanent aspect of the rocky hillside.

Rolo House by Alain Carle Architecte

The verticality of the project is strategic – offering a sensitive response for the desire to preserve a delicate appropriation between the site and its inhabitants. The project preserves a mountain peak landscape, in stark contrast to the plague of deforestation and destruction of natural systems, and the incessant sprawl of development in this area, on the outskirts of Montreal.

Rolo House by Alain Carle Architecte

Rolo House by Alain Carle Architecte

Rolo House by Alain Carle Architecte

Rolo House by Alain Carle Architecte

Rolo House by Alain Carle Architecte

Rolo House by Alain Carle Architecte

Subscribe to our newsletter

Bisushima Restaurant by Ben Adams Architects

Bisushima Restaurant is a new signature modern Japanese restaurant located at the top of the Page8 hotel near Trafalgar Square.

El Cabanyal House / David Estal + Arturo Sanz

El Cabanyal is on continuous transformation, its rectangular plots have permitted to great combination variability, such as modernist buildings of two to four stories and later on svelte towers of seven or more stories.

A New Eco-Woke Hotel In The Heart Of Mallorca, Spain

A must-visit hotel for those seeking silence, retreat, and a healthy lifestyle, which is making its way as a space for holistic retreats on an international level.

This Bangalore House Featuring Mid-Century Classics Furniture and Contemporary Art

Conceptually the Bangalore house has two opposing faces, an introverted exterior facing the street in the east and south , and an extroverted interior elevation facing west and north. The street facing massing is more opaque while the garden facing elevations provide transparency and views.

Ravine House Designed by Wheeler Kearns for Nature Lovers in Illinois

The clients, both avid cyclists and nature enthusiasts, sought to create a modestly scaled single-floor house that supports their active lifestyle and personal interests while quietly engaging with the ravined site.

Recommended Stories