Triangular Courtyard House by Architecture Building Culture

Triangular Courtyard House by Architecture Building Culture

Project: Triangular Courtyard House
Architect of Record & Design Architect: Architecture Building Culture
Location: West Vancouver, British Columbia, Canada
Size: 5,000 sf
Completed 2018
Cost: $1.85 million
Photo credits: Andrew Latreille
Text by Architecture Building Culture
Awards:
2019 Merit Award – Lieutenant Governor of British Columbia Award in Architecture, Architectural Foundation of British Columbia
2019 Honor Award, AIA Northwest & Pacific Region Design Awards
2019 Citation Award, AIA Oregon – Portland Architecture Awards

This triangular courtyard house sits at the foot of a granite cliff below a railway line in a densely forested area of West Vancouver. The angular nature of the site and the unusually long street frontage afford the house the freedom to spread wide and low.

Triangular Courtyard House by Architecture Building Culture

Theory and Design Principles
The house consists of two interlocking ‘arms’ placed at right angles to each other. The quieter bedroom arm is raised on columns and extends to the southeast. The more active arm to the west contains the living spaces, the double height entry, the main stair, an office, playroom, and balcony. Together these arms frame two sides of a triangular patio with the third side open to the street.

Triangular Courtyard House by Architecture Building Culture

The Patio Courtyard
The patio is the heart of the house conceptually, geometrically, culturally, and climatically. Large glass sliding doors and a long ribbon of fixed windows separate the patio from the house. It is this boundary where all the action takes place. It is where you enter, access the patio, circulate within the house, and where the breeze and the sun are allowed inside.

Triangular Courtyard House by Architecture Building Culture

The bylaws in this area require all houses to be set back thirty feet from the front boundary. It is normally uncommon for this space to be visually and spatially partnered with the living areas of a house in a way that encourages a positive association with the street.

Triangular Courtyard House by Architecture Building Culture

For this project, however, the patio acts like a traditional front porch, serving as a platform for living between the house and the social space of the street. Living in this house is as much about enjoying a private landscape as a shared one.

Triangular Courtyard House by Architecture Building Culture

Other Details
The interior of the house is finished in light tones in contrast to the charcoal-coloured shingle exterior that blends the house into the cedar and fir tree backdrop. The white walls and white oak flooring are activated by natural and artificial light and shadows cast by the exterior screens that wrap the balconies and main bedroom’s southern facing floor-to-ceiling windows. The furnishings and indoor plants give the spaces life and colour, and horizontal louvers with varied spacing gently filter light and provide privacy from the street. Large picture windows in the living room, bedrooms and main ensuite provide private views of the surrounding forest and cliff.

kitchen, Architecture Building Culture

Budget, time and quality were all important considerations during design and construction as with most projects. The owner was due to have their first child about the time of completion, and so this constraint provided the team added incentive to have the house completed on time.

floor plan

home office, Architecture Building Culture

bedroom, Architecture Building Culture

bathroom, Architecture Building Culture

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

Hazel Road Residence, a Renovation and Addition to a 1950s Home in Berkeley, CA

This 1950’s house was long in need of an upgrade and expansion to capitalize on otherwise ‘good bones’ and to satisfy the needs of a family with young children.
Vila Olimpia Apartment, Diego Revollo Arquitetura

Vila Olimpia Apartment / Diego Revollo Arquitetura

The color palette of this Vila Olimpia apartment, in São Paulo, definitely lives up to its name: black and white delimit the 77m², which were very well used by Diego Revollo in yet another one of his projects.
Collected Condo by Post Architecture

Collected Condo by Post Architecture

Downsizing from a Victorian home to a condo in the Annex neighbourhood of Toronto, the owner of the Collected Condo was unsure how the new unit would provide her with the familiar coziness of her previous home.
Hoa House: Conversion of a 150-Year-Old Melbourne Hotel by IOA Studio

Hoa House: Conversion of a 150-Year-Old Melbourne Hotel by IOA Studio

Hoa House is the conversion of the 150 year old Kings Arms Hotel in North Melbourne into a three bedroom home. The existing two level office space was stripped back and transformed ...

Taieri Mouth Crib – Perfect One Bedroom Retreat

Taieri Mouth Crib was designed by McCoy Wixon Architects in Otago, New Zealand. The project received the NZIA Award for Architecture. This holiday home was...

More Articles Like This